"Kάποτε θα μας πνίξουν τόσα ανείπωτα λόγια"



Τάσος Λειβαδίτης







21 Φεβρουαρίου 2011

Στην αλήθεια.

Πόσο κοστίζει η αλήθεια; Πόσα πληρώνεις; Την αντέχεις; Κι αν σε πλήρωναν για αυτή, θα το δεχόσουν; Πόσα θα δεχόσουν;

Αν σε ρωτήσουν να εξηγήσεις ένα πίνακα, γιατί είναι ωραίος, μετά από προσπάθεια, μικρή ή μεγάλη, θα πεις ότι είναι ωραίος γιατί δεν εξηγείται. Δε χρειάζεται να εξηγηθεί για να είναι όμορφος. Η τέχνη είναι για τους ρομαντικούς. Αλλά όχι αποκλειστικά.
Η αλήθεια υπάρχει στη φύση. Προϋπάρχει πάντα, Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί. Και αναρωτιέμαι, ποιος αξίζει να δει την αλήθεια; Για ποιον θα έλεγες ψέματα; Με οποιοδήποτε κόστος; Το λες αλήθεια;

Η ειλικρινής ευγένεια είναι κομμάτι της αλήθειας. Η μια επιβάλλει την άλλη. Κι η αλήθεια είναι πως δε χρειαζόμαστε πολλά για να φτάσουμε την αλήθεια -Την ευτυχία, αν προτιμάς.

Ο κόσμος δεν είναι όπως σου μαθαίνουν. Είναι απέραντος. απλώνεται παντού. Δεν είσαι παρά ένα κομμάτι του. μικρό, μα με μεγάλη σημασία..

Η κοινωνία είναι μια ψευδαίσθηση.. ο έρωτας είναι μια ψευδαίσθηση! Νομίζεις ότι αγαπάς, νομίζουν ότι σ' αγαπούν, νομίζεις ότι περνάτε καλά, ροζ αγγελάκια, κόκκινα εσώρουχα..
Μια φράση του Γουάιλντ με ταλαιπωρεί καιρό: "Όλοι αξίζουν την αγάπη, εκτός από αυτούς που νομίζουν ότι την αξίζουν". Με μάγεψε. Αλλά δυσκολεύομαι να την καταλάβω. Εγώ ισχυριζόμουν πως δε μου αξίζει η αγάπη, εντάξει, να γιατί την ξεχώρισα. Αλλά είναι τόσο βατό το νόημά της;

Στις ανθρώπινες σχέσεις δεν υπάρχουν εγγυήσεις. το καλύτερο που έχεις, είναι να αφήσεις ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ζήσε σα να περιμένεις τα πάντα, αναγνωρίζοντας πως κάποιοι δεν έχουν τίποτα να δώσουν. Λάβε υπόψιν σου πως ένας άνθρωπος μπορεί να είναι και να κάνει τα πάντα. Όλα είναι θέμα επιλογών. Προσωπικών επιλογών. Σημαντικών επιλογών.
Μη βιαστείς να κρίνεις, αυτό λέω, και μη συγκρίνεις. Δεν είναι προσταγή αυτό. Είναι συμβουλή. Είναι γεγονός, δε τα βλέπουμε όλα, μόνο ένα μέρος τους. Το άλλο είναι μοιρασμένο στην οπτική των άλλων.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου